FR - NL - EN
Archives I presume?

Over het Rijksarchief

Wat bewaren we?

Het Belgisch Rijksarchief waakt over de goede bewaring van archieven gecreëerd en beheerd door overheidsinstanties. Archieven van rechtbanken, openbare overheden, notarissen, … ouder dan 30 jaar, worden bij ons neergelegd en in onze enorme archiefruimtes bewaard. Maar ook bedrijven, politici en particulieren die een belangrijke rol speelden in het Belgische openbare leven, kunnen ons hun archieven schenken. Wij zorgen er ook voor, dat al die archieven op verantwoorde wijze worden beheerd en toegankelijk gemaakt.


Waar vind je ons?

Deze omvangrijke opdracht volbrengen we in de eerste plaats voor de lezer/gebruiker. In 18 leeszalen, verspreid over heel het land, staat een adequate infrastructuur ter beschikking van een zeer divers publiek. Onze medewerkers stellen alles in het werk om uw opzoekingen in meer dan 200 km archieven en 25 km boeken te vergemakkelijken. Gidsen en inventarissen zijn er om u daarbij te helpen.


Toekomstgericht

Hoewel meer dan 200 jaar oud, werkt het Rijksarchief meer dan ooit naar de toekomst toe. Via de inzet van moderne middelen proberen we nog meer tegemoet te komen aan de wensen van de burger/klant. Getuige daarvan is onze website met krachtige zoekrobotten, die toelaten online te zoeken in archiefbestanden. In de digitale leeszalen is het aanbod van gedigitaliseerde archiefdocumenten nóg groter.

Het Rijksarchief biedt u toegang tot duizenden institutionele en persoonlijke verhalen. En u vindt er waarschijnlijk ook een deel in terug van uw verhaal.

Aarzel niet ons te contacteren met al uw vragen.

    belspo
    belgium